Foto_2_gHet kabinet heeft besloten dat Nederlanders € 100.000 belastingvrij mogen schenken als het geld wordt gebruikt voor een eigen woning. De ontvanger hoeft geen familie te zijn. Het geld kan worden gebruikt om de hypotheekschuld te verlagen of de eigen woning te verbeteren. De overheid wil met de maatregel ten eerste de hoge schuld op de eigen woning verlagen. Minder (rest) schuld op de eigen woning, maakt dat huiseigenaren makkelijker een nieuwe woning kunnen kopen.

Dat stimuleert de doorstroming op de woningmarkt. Ten tweede wil het kabinet er mee bereiken dat er meer spaargeld gaat circuleren in de economie. En het mooiste van alles: De maatregel pakt niet alleen positief uit voor de ontvanger maar ook voor de schenker zelf.

Voorwaarden voor de ontvanger
De ontvanger hoeft geen belasting te betalen over dit bedrag, maar hij moet het wel besteden aan de eigen woning. Het geld kan gebruikt worden voor de aankoop van een woning, het onderhoud ervan, aflossing van de hypotheek of het afbetalen van de restschuld als een woningeigenaar wil verhuizen.

Extra voordeel voor de ontvanger
Wanneer je als ontvanger de schenking gebruikt voor onderhoud aan de eigen woning, dan kun je daarmee extra profiteren van de tijdelijke verlaging van de BTW op onderhoudswerk. De BTW op arbeidsuren voor herstel en renovatie zoals isoleren, schilderen, stukadoren, behangen en schoonmaken is tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. Deze maatregel geldt nog tot 1 maart 2014.

Voordelen voor de schenker

  • De vrijstelling biedt vooral ouderen de mogelijkheid om jongere generaties financieel flink te steunen. In principe komt iedereen in aanmerking voor de schenking. De fiscale vrijstelling geldt van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015.
  • Doordat gevers meer mogen schenken, hoeven ze minder vermogensrendementsheffing te betalen.
  • Door geld te schenken kunnen ouderen hun eigen bijdrage beperken voor het geval ze op termijn aangewezen zijn op een verpleeghuis.