Foto_4_g

Sinds de zomer trekt de woningmarkt echt aan. Het herstel op de woningmarkt in het derde kwartaal van 2013 is nog verder toegenomen in het vierde kwartaal. En het gaat hierbij niet om geruchten of stemmingmakerij.

De tendens is gebaseerd op degelijk onderzoek van het Kadaster, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de TU Delft, de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Hypotheken Data Netwerk. Stuk voor stuk laten deze instituten een stijgende lijn zien. De daling van de huizenprijzen lijkt daarmee gestopt. Er worden al twee kwartalen op rij meer woningen verkocht en meer nieuwe hypotheken afgesloten. En vanaf 2014 jaar zullen ook de huizenprijzen weer voorzichtig stijgen met 1 tot 2 procent.

Wat zit erachter?
De verklaring van de stijgende lijn kent verschillende componenten:
Het is weer een stuk goedkoper om een woning te kopen doordat de prijs de afgelopen vijf jaar fors is gedaald
De hypotheekrente is flink gedaald en is historisch laag
De inkomens zijn licht gestegen
Kopen wordt steeds aantrekkelijker dan huren, dat steeds duurder wordt

Nadere verklaring
Door de mooie cijfers neemt het vertrouwen in de woningmarkt bij consumenten al negen maanden toe. Het wordt steeds aantrekkelijker om een woning te kopen, omdat de huizenprijzen de afgelopen jaren met gemiddeld 19 procent zijn gezakt. Ook consumenten hebben het idee dat de bodem van de woningmarkt bereikt is: het is nu of nooit. Wie nu koopt is spekkoper, ook omdat de prognoses zijn dat de huizenprijzen volgend jaar weer gaan stijgen. Dat gevoel wordt versterkt door berichten vanuit onderzoekinstituten, banken en media. Ook de rente is historisch laag en wordt door de overheid bewust op dat lage niveau gehouden, om de economie te stimuleren. En laten we wel wezen: huren is per vierkante meter woonruimte duurder dan kopen. Daar komt nog een psychologische reden bij: de onrust over het regeringsbeleid richting hypotheek en woning is grotendeels verdwenen. Daar is duidelijkheid voor in de plaats gekomen: lenen tegen de klippen op is er niet meer bij, maar je weet tenminste waar je aan toe bent. Als je luistert naar de markt dan is het duidelijk: potentiële kopers zijn de crisis beu en zien weer mogelijkheden. Ze gaan weer huizen bezichtigen en stappen naar de bank om te kijken wat ze kunnen lenen.