Foto_1_gNa jarenlang kwakkelen op de huizenmarkt lijkt het tij nu te gaan keren. De twee grootste hypotheekverstrekkers van Nederland, Rabobank en ING, verwachten dat de bodem in zicht is. Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Nederlands Vereniging van Makelaars (NVM) zijn voorzichtig optimistisch.

Opluchting en kansen
Dat is natuurlijk goed nieuws voor huizenbezitters maar ook een belangrijk signaal voor potentiële kopers. Huiseigenaren krijgen perspectief op prijsstabilisatie, gevolgd door een omslagpunt. Voor wie een huis wil kopen, komt het ideale moment voor aankoop dichterbij: door de prijsdalingen van de afgelopen jaren krijg je veel huis voor je geld en de rente is historisch laag.

Een kwestie van timing
Eigenlijk zijn alle belangrijke spelers op de huizenmarkt het er over eens dat er een verandering in de lucht hangt. Maar geen van die partijen wil zich vastleggen op wanneer die omslag precies plaatsvindt. Een lastige situatie. Wie als huiseigenaar te vroeg verkoopt laat wellicht geld op tafel liggen. Wie als koper te lang wacht met aankoop, krijgt misschien al weer te maken met prijsstijgingen. Hoe beslis je dan over het beste moment van verkoop of aankoop? Dat kan alleen door scherp te letten op de belangrijkste indicatoren. Een overzicht daarvan vindt je hieronder.

Positieve indicatoren

  • De daling van de woningverkopen is vrijwel tot stilstand gekomen. (Rabobank)
  • De woningprijzen zijn sinds 2008 met bijna 20 procent gedaald, waardoor starters relatief meer huis kunnen kopen voor hetzelfde geld. (Rabobank)
  • De huizenprijzen stabiliseren zich naar verwachting in 2015 omdat koopwoningen nu al steeds korter te koop staan. (NVM)
  • Het vertrouwen in de woningmarkt is in mei van dit jaar het sterkst gestegen sinds het begin van die metingen in 2004 door de VEH. De negatieve spiraal is hiermee doorbroken. Het consumentenvertrouwen is toegenomen omdat er een eind is gekomen aan de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek. (VEH)
  • Het kopen van een woning is aantrekkelijker geworden voor huurders door de forse huurverhogingen. (VEH)
  • Het aantal huishoudens in Nederland groeit veel sneller dan het aantal huizen. Daardoor ontstaat schaarste, waardoor de huizenprijzen op termijn zeker stijgen. (VEH)

Resterende risico’s

  • Risico’s voor herstel: De economie blijft voortkwakkelen en de oplopende werkloosheid is ongunstig voor de woningmarkt. (Rabobank)
  • Voor 2013 is nog een gemiddelde prijsdaling van 5 tot 7 procent voorzien. (NVM)